WORKSHOP SUFLET CUNOAȘTE EMOȚIILE

În aceste vremuri de schimbare profundă și stimuli copleșitori, suntem invitați să ne oprim și să observăm ce ne înconjoară pentru a îmbunătăți orice ne-ar putea limita dezvoltarea armonioasă a vieții noastre cotidiene. În zilele de astăzi, putem vedea societatea noastră chinuindu-se să trăiască într-o atmosferă de pace. Competiția și sentimentele de ură și violența generează conflict. Toate acestea crează sentimente de separare între ființele umane, care cad în capcana de a dori mai multă putere și de a se simți superiori celorlalți. În cele din urmă, acest lucru se întâmplă deoarece uităm de noi și încetăm să mai avem grijă de bunăstarea noastră interioară.

Mergem la sală ca să avem grijă de corpul nostru și ca să ne relaxăm, mergem la doctor ca să ne vindecăm simptomele fizice, mergem la avocat ca să ne apere drepturile. Dar cum avem grijă de Sufletul nostru? Cum avem grijă de cuvintele, gândurile, comportamentul, emoțiile noastre?

Sufletul se exprimă prin gânduri, emoții, acțiuni. Putem să dedicăm timp și spațiu sufletului nostru și să observăm ce gândim, ce simțim, ce facem. De multe ori găsim stări de suferință, furie, resentiment și frică, iar toate acestea blochează exprimarea a ceea ce SUNTEM noi cu adevărat.

Workshop-ul Suflet ne permite să ne înălțăm sufletul înțelegându-l prin autoobservare.

Experimentând Iubirea, iertarea, generozitatea și sinceritatea ne ajută să devenim senini, iar aceasta este calea de a cultiva pace în interiorul Sufletului.

Preocuparea și sarcina Pneuma este de a ne ajuta să ne împăcăm cu noi înșine și cu viața. De asemenea, ne ajută să nu renunță la plenitudinea vieții și să ne conectăm cu inima noastră, unde putem crea o înțelegere ce va rămâne imprimată în sufletul/psihicul nostru. În acest fel putem face o schimbare reală.

În psihologia Pneuma deosebim două centre care sunt baza emoțiilor: centrul emoțional superior și centrul emoțional inferior. Cel dintâi pune ființa umană în ton cu emoții de pace, seninătate, fericire, bucurie, speranță, armonie, iertare și multe altele care ne permit să trăim în spațiul virtuțiilor, hrană-lumină și adevăr. În schimb, centrul inferior, ne conduce spre percepția emoțiilor precum angoasă, frică, furie, tristețe, remușcare, vinovăție și toate emoțiile relaționate cu stările de suferință și violență.

Autoobservarea interioară ne permite să ieșim din starea de confuzie și să nu ne identificăm cu stările emoționale pe care le percepem. Înțelegerea ne permite să facem schimbări reale. A ne adânci în cauzele suferinței în relații ne permite să ne cunoaștem pe noi înșine și ne oferă posibilitatea de a nu repeta dinamicile ciclice destructive. Un alt element fundamental este recunoașterea faptului că percepția noastră asupra circumstanțelor externe depinde de starea noastră interioară. De fapt, percepția realității depinde de modul în care trăim evenimentele externe.

Ființa umană construiește experiența de sine însuși și dobândește cunoașterea propriei lumi interioare prin relațiile sale. Prin observarea dinamicii legate de relații avem posibilitatea de a înțelege propriile noastre procese interioare. Acest lucru ne va permite să punem capăt recurențelor, traumelor și a tot ceea ce blochează fluxul Ființei noastre Interioare.

Doctor Cinzia Lemmo este psihoterapeut jungian și teraput transpersonal Pneuma. Workshop-ul despre emoții pe care îl va facilita este o oportunitate interesantă de a observa, analiza și înțelege diferitele stări emoționale.

Exerciții practice pentru viața de zi cu zi vor fi oferite.

Print Friendly, PDF & Email