SPRIJIN PENTRU MEDICINA TIBETANĂ

Medicina Tradițională Tibetană (MTT) sau Sowa Rigpa, este știința vindecării din Tibet. Rădăcinile sale provin din șamanism de mai bine de 2 500 de ani, și s-a dezvoltat oficial, în secolul al IV-lea, din sistemele medicale hinduse (Ayurveda), grecești, persane (Unani) și chineze. A luat forma sa actuală și diferențiată în secolul al XII-lea, fiind cu siguranță întrețesută cu budismul.

MTT este un sistem medical complet și natural, ce privește omul dintr-o perspectivă holistică: corp, minte, suflet, energie și mediu. Vindecarea este promovată prin echilibrarea celor trei principii de bază: rLung sau mișcare, mKhrispa sau căldură și Badkan sau frig, iar bolile rezultată din dezechilibrul acestora.

Diagnosticul se face în principal prin puls, acesta determină starea organelor interne. De asemenea, pentru diagnostic, sunt studiate urina, limba și pielea. Diagnosticarea prin puls este complexă, necesită ani de învățare sau chiar decenii.

Medicul, cu mâna dreaptă deasupra încheieturii stângi a pacientului, măsoară, cu degetul arătător,  inima și intestinul subțire, cu degetul mijlociu citește inima și stomacul, organele reproductive (apă). Cu mâna stângă așezată pe încheietura dreaptă a pacientului, citește, folosind degetul arătător, plămânul și intestinul gros (metal), cu degetul mijlociu ficatul și vezica biliară (lemn), și rinichiul drept și vezica urinară (apă).

Pentru tratamentul bolilor se folosesc în general pastile, masaj, acupunctură, schimbarea stilului de viață și de alimentație. Sowa Rigpa încearcă să reechilibreze – bazat pe calea budistă – dezechilibrele extreme în cele trei principii și în elementele, a excesele sau erorile din dietă și a obiceiurilor nesănătoase.

Medicamentele, până la 250 de preparate distincte, sunt făcute din plante medicinale – culese din Himalaya și Tibet, și din minerale; sunt folosite până la 2.294 plante medicinale. Acestea nu au efecte secundare. În timpul preparării lor sunt binecuvântate și energizate prin ritualuri budiste complexe. Fiind un sistem integrat de îngrijire a sănătății, medicina tibetană a fost aplicată cu succes populației sale de-a lungul secolelor și poate fi, chiar și astăzi, benefică pentru umanitate. MTT este, în special, utilă pentru situații critice precum tulburări digestive, astm, artrită, eczeme, sinuzită, probleme ale ficatului și rinichilor, circulație, anxietate, dificultăți de adormire, inimă și sistem nervos.

Medicina tibetană este strâns legată de astrologia tibetană, și, deși aceasta nu este utilizată în mod obișnuit în Occident pentru diagnosticare, este folosită pentru colectarea plantelor și prepararea medicamentelor. Boala este înțeleasă dintr-o perspectivă budistă, și, în mod normal, se determină originea ei la nivel emoțional și mental.

Din perspectiva budistă, care impregnează acest sistem medical, sentimentul individualității (eul) și cele trei otrăvuri ale minții: dorința, ura și ignoranța dau naștere la suferință și boală. Cele trei principii sunt în legătură cu otrăvurile:

Plămânul (rLung) sau mișcarea este în relație cu dorința și atașamentul, cu materialismul, afectează circulația sângelui, nervozitatea și energia, gândurile și digestia.
mKhrispa sau căldura este în legătură cu aversiunea, ura, agresivitatea și furia, și se conectează cu asimilarea, ficatul, vederea și funcțiile mentale.
Badkan sau frigul este conectată cu ignoranța și neînțelegerea. Afectează digestia, structura, articulațiile și mentalitatea.

Men-Tsee-Khang, Școala de Medicină și Astrologie, este principalul institut medical, fondat în 1916, de Sanctitatea Sa Dalai Lama XIII în Lhasa. A fost restaurată în Dharamsala în 1961 după exilarea SS Dalai Lama XIV. Pe lângă producerea liniei de medicamente Sorig, aici sunt formați medicii tibetani. În Benares sunt, de asemenea, formați medici tibetani. Buddha Medicinei sau Menla este arhetipul care promovează vindecarea. Are culoarea safir albastru și angajamentul său este sănătatea tuturor ființelor simțitoare. Chiar dacă nu este necesar, este util să repetăm mantra sa atunci când luăm medicamente, deoarece în acest fel acestea vor fi impregnate de energia sa. Mantra lui Buddha Medicinei este “Tayata Om Bekantse Bekantse, Maha Bekantse Bekantse, Ramsa Samugate Soham”.

Ai întrebări sau comentarii?

Print Friendly, PDF & Email