PROIECTE INKARRI-Q´EROS

qeros 1

PRESENTARE

Institutul Pneuma, în colaborare cu Asociația Culturală INKARRI, are onoare de a prezenta al doilea Tur Mondial pentru Pacea Interioară “Proiect INKARRI”. Preotese și preoți anidini din Marea Națiune Q´ero, vor realiza, în Europa și America, acest tur pentru diseminarea și susținerea culturii Inka.

Obiectivele activităților desfășurate în cadrul turului pentru “Pacea Interioară” vor fi:

  • Încurajarea, reactivarea și împărtășirea conexiunii cu Pacha Mama, recuperând valorile ancestrale ale păcii, respectului și onoarei față de Mama Pământ
  • De a contribui prin obiceiurile, ceremoniile, inițiativele și vindecarea tradițională, înțelegerea și difuzarea culturii Inka.
  • Susținearea comunității Q´ero din Cusco, pentru recuperarea valorilor tradiționale și a înțelepciunii ancestrale a Marii Națiuni Q´ero
  • Reunirea într-o serie de evenimente ecumenice instituțiile religioase, asociațiilor de expresie umanistă și a școlilor filosofice sau mistice, cu scopul de a stabili legături armonioase, ce vor permite comuniunea tuturor popoarelor Pământului.

Principalele teme sunt exaltarea valorilor umane cum ar fi Compasiunea, Iubirea Universală, Unitatea, Pacea Interioară, Ecologia Profundă (interioară și exterioară) și Respectul și Conexiunea cu Mama Pământ. În acest cadru vor fi realizate ceremonii de inițiere, meditații și purificări și vindecări energetice de tip alternativ, bazate pe principiile protejate de această cultură de-a lungul întregii sale istorii, promovând astfel idealul spiritualității, cunoașterea interioare și dezvoltarea și susținerea armoniei planetare.

Prin activitățile descrise mai sus, obiectivul este de a construi, între participanți, un pod de lumină și de transformare pentru a-și modifica modul de a simți. Sarcini pe care, prin tradiția strămoșilor, preoții și preotesele din Marea Națiune Q’ero s-au dedicat să le cultive.

Juan Ruiz

Coordonator internațional.

NOTE ISTORICE

Națiunea Q´ero este situată în provincia Paucarambo, regiunea Cusco, între 1.400 și 5.000 de metri deasupra nivelului mării, fiind compusă din comunitățile: Hatun Q’ero, Q’ero Totorani, Japu, Quico și Marcachea . Deși inițial au fost opt comunități, dar prin efectul migrației, trei au dispărut.

Națiunea Q’ero este considerată de mulți istorici ultimul ayllu Inka. În 1955, istoricii Oscar Núñez del Prado, Efrain Morote și Mario Escobar au vizitat pentru prima dată această națiune, iar de la acea dată a fost cunoscută în întreaga lume existența ultimilor moștenitori ai culturii Inka, care încă păstrează obiceiurile ancestrale.

Sunt considerați Copiii Luminii, deoarece această națiune din Cusco ascunsă în munți a păstrat obiceiurile Tahuantinsuyo, obținând astfel titlul de Patrimoniu Cultural al Națiunii Peru (21 noiembrie 2007).

Națiunea Q´ero este recunoscută ca drept “oraș martor sau regiune de refugiu” a procesului cultural latino-american. Din diverse motive, locuitorii săi au reușit să păstreze aspecte deosebite ale culturii și identității civilizației pre-columbiene. Deși au primit și au asimilat cantități importante de informații din Occident, motiv pentru care nu se poate vorbi de o cultură pură sau necontaminată, au reușit să mențină trăsăturile structurale și distinctive ale civilizației de apartenență, precum și structura lor specială social, viziunea asupra lumii, mitologia și profeția mesianică.

Pentru Q’ero, toată lumea este conștientă. Totul în natură este considerat o entitate vie și receptivă. Totul are spirit: ființa umană, pământul, soarele, luna, munții, stelele, animalele … sunt doar diferite forme de Kausay (energia vie) și tradiția învață cum să trăiești această relație într-un mod conștient.

Ai întrebări sau comentarii?

Print Friendly, PDF & Email